dissabte, 7 de febrer del 2009

Els Sants Innocents: una festa pels boigs


Aquesta diada, que cau el 28 de desembre, es coneguda per tothom, sobretot entre els joves que n’aprofiten l’oportunitat per fer-ne una de grossa, sense punt de comparació, però, amb algunes de les rialles fetes temps enrere: era molt típic dels ferrers deixar prop del taller al carrer, una ferradura tan calenta com era possible, i no mancava una malaurat que caigués en aquella trampa, en perjudici dels dits, que rebien una forta cremada.
Era molt entès enredar els aprenents, als qui enviaven, per exemple, a la farmàcia a comprar-hi medicaments tan estranys com: “l’aigua de tremolins-tremolans”, “l’os de farmacèutic”,o d’altres productes imaginaris.
Durant el segle XX han anat desapareixent aquestes enganyifes, eliminant-me les més molestes i anant desapareixent la idea dels vailets de penjar una “llufa” a algú, un petit divertiment que consistia a clavar, amb una agulla de cap torçada, un ninotet de paper a,l’esquena de qualsevol vianant.
A Barcelona, fins ben entrat el segle XX, els joves s’ajuntaven en tal dia com aquest per a celebrar una missa humorística, en un to burlés, amb un àpat col·lectiu on tots vestien estrafolàriament.
O també a Oliana on, fins el 1936 aproximadament, els joves feien l’elecció d’un alcalde infantil, que aquest dia podia manar.
I a Prades, molt coneguda la diada perquè els fadrins feien pagar impostos als que anaven pel carrer, i qui si negava era posat en remull a la font o abeurador.
Segur que tots nosaltres em fet d’enganyifes en aquest dia, sense saber potser perquè ho celebrem. I la veritat sigui dita, encara que no està molt clar, diu la història que aquests innocents van ser els infants que, en un 28 de desembre, segons les Escriptures, el rei Herodes va fer degollar, a la Judea. Com a record d’aquells infants, l’Església catòlica celebra diverses cerimònies encaminades a exalçar el valor de la infantesa. Així que, potser el que fem nosaltres avui en dia el 28 de desembre és honorar els infants, o potser és “la festa dels boigs”?

Desembre de 1996

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada